niedziela, 5 lipca 2015

Stal nierdzewna

Popularność stali nierdzewnych
    Trudno nie zauważyć, że stale nierdzewne mają już od jakiegoś okresu główną pozycję, jako surowiec do wytwarzania urządzeń w przemyśle spożywczym, i dekoracyjnym. Materiał ten, choć drogi w zestawieniu z stalą konstrukcyjną, góruje ze względu na odporności na korozję.  Stale te, cały czas zachowują satynową lub wypolerowaną powierzchnię niezależnie od warunków atmosferycznych, kontaktu z wysoce korozyjnymi artykułami spożywczymi, detergentami. Estetyka nie jest na pewno pojedynczą zaletą, najważniejsza to brak zanieczyszczeń, jakie mogłyby  przedostać się do wytwarzanego pożywienia, skazić go lub zmienić jego właściwości, smak, kolor.
     Producenci wina wiedzą, że moszcz nie powinien stykać się z stalą, ponieważ żelazo przejdzie do soku i w późniejszym czasie może doprowadzić do jego zepsucia. Podobnie dzieje się z innymi produktami spożywczymi takimi jak :kapustą kiszoną, sokami, piwem, mięsem, pulpami warzywnymi, przetworami mlecznymi.
    Właściwości antykorozyjne są w tych stalach bardzo ważne , zwłaszcza podczas obróbki termicznej,  gotowania, smażenia lub zamrażania i w związku z tym, nie wymagają dodatkowych powłok ochronnych. Są  również, na dłuższą metę, tańsze w eksploatacji.
    Dzieje się tak, dlatego że chrom, zawarty w stali, tworzy na powierzchni ochronną warstwę tlenku. Tlenki tworzą się, jeżeli tylko jest dostęp tlenu.
    Najciekawsze jest to, że jeżeli usuniemy warstwę tlenku, na przykład w trakcie mycia lub szorowania, to taka warstwa, mając kontakt z tlenem zawartym w powietrzu, w niedługim czasie utworzy się. Czyli możemy stwierdzić, że sama się regeneruje. Jeżeli jesteś zainteresowany tematem, to wejdź na http://www.poradniknarzedziowy.pl/
    Gorzej jest w trakcie obróbki ściernej lub cięcia. Istnieje wówczas ryzyko przedostania się np. siarki z artykułów ściernych na powierzchnię stali i to może spowodować korozję. Ważne jest, więc używanie tylko narzędzi ściernych lub spawalniczych przystosowanych do odróbki stali INOX.
    Stale nierdzewne są nieco trudniejsze w obróbce niż stale konstrukcyjne. Najczęściej wiercenie, cięcie i obróbka powierzchni przysparza więcej kłopotów, ale o tym napiszę innym razem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.